Jan-Joost Kroon

Van Capo tot CEO
HomeBiografieLezingenFoto’s & video’sBlogContact
Home
Overheidsbedrijven & corporate organisaties

Overheidsbedrijven & corporate organisaties

Delen van de bekendste maffia film trilogie ‘The Godfather’ is opgenomen op Sicilië, het grootste eiland in Middellandse zee wat als snel ook gezien wordt als de bakermat van de maffia. Hoewel dit zeer zeker meer genuanceerd ligt komt een hele invloedrijke organisatie wel van dit eiland: Cosa Nostra. Deze grote traditionele organisatie maakt al meer dan 160 jaar onderdeel uit van de Siciliaanse samenlevering. Tradities, gewoontes, structuren maken dat deze organisatie zich heel goed laat vergelijken met corporate organisaties en overheidsbedrijven.

Structuren en regels zorgen voor een bepaalde voorspelbaarheid in de bedrijfsvoering maar ook in de zichtbaarheid van ambitie en groeimogelijkheden van medewerkers. De kracht van dit soort organisaties is dat zij alles (bijna) al eens gezien en ervaren hebben. Ze zijn niet zo snel van de wijs te brengen en geloven in een vaste lange termijn koers.

Over de Cosa Nostra is het meeste geschreven en onderzocht, daardoor is hun bedrijfsvoering ook goed zichtbaar geworden door de jaren heen. Een van de belangrijkste leiders binnen de Cosa Nostra stuurde jarenlang zijn organisatie aan door middel van kleine, op een Olivetti typemachine, geschreven briefjes: hij deed niet aan bila’s, werkoverleggen of uitgebreide managementrapportages. Toch wist hij een miljarden bedrijf te leiden en besturen. Waar ligt het gevaar of juist de kracht van dit soort type organisaties en welke lessen kunnen organisaties hieruit halen. Jan-Joost vertelt het in deze key-note

Lezingen

Van Capo tot CEO
Overheidsbedrijven & corporate organisaties
Lezingen overzicht
Interessant om over de echte wereld achter het Godfather verhaal te leren en een leuke invalshoek om lessen uit te leren voor de dagelijkse praktijk.
- J.E. van der Ham
In elk geval heb je als organisatieadviseur best lef om de maffia als voorbeeld van een efficiënte organisatie te presenteren waar ‘normale’ organisaties best iets van kunnen leren.
- R. Heinsbroek
Het allermooiste is nog wel dat Jan-Joost Kroon goede en toepasbare tips meegeeft die uiterst bruikbaar zijn.
- D. Hensen
Het geeft weer eens een heel nieuw perspectief op organiseren.
- K. de Vries

Nr. 1 Managementboek

Bijna 4 weken heeft het boek van Jan-Joost bovenaan de managementboek top 100 gestaan. Reden genoeg om ook het boek aan te schaffen en te lezen wat ook jouw organisatie kan leren van de Italiaanse maffia.

Bekijk het boek

Jan-Joost Kroon boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2023 - Jan-Joost Kroon en sprekersbureau Quality Bookings