Jan-Joost Kroon

Van Capo tot CEO
HomeBiografieLezingenFoto’s & video’sBlogContact
Home
Afspraak is ook écht afspraak

Afspraak is ook écht afspraak

Je kunt veel zeggen dan de maffia: maar wat ze zeggen, dat doen ze ook. Het concept afspraak is afspraak staat heel hoog in het vaandel, en wanneer je je denkt dat dit concept niet voor jou geldt: dan heb je een probleem en heeft dit consequenties.

Het principe ‘afspraak is afspraak’ ontbreekt bij veel organisaties: het nakomen van afspraken. Ten opzichte van klanten is dit veelal een ander verhaal maar naar de interne organisatie worden afspraken gemakkelijk aangepast.  “Ja, ik was even druk met dit” of “de input was niet compleet dus ik moest eerst daar achteraan” en zo zijn er nog heel veel verschillende smoesjes te bedenken waarom mensen hun afspraken niet nakomen. Dit is ontzettend frustrerend voor de collega’s die wél gewoon hun afspraken nakomen.

Het vervelende en frustrerende voor collega’s is dat de smoezenman of vrouw er vaak nog mee weg komt ook. De manager die tikt iemand misschien op de vingers maar ver strekkende gevolgen heeft dit niet. Het verbinden van consequenties is formeel gezien lastig maar informeel kunnen mensen best eens voor de groep uitleggen hoe het komt dat zij: afspraken niet nakomen, altijd te laat zijn, eerder weg moeten of dat zij ervoor zorgen dat collega’s in de knoei komen omdat zij hun werk niet doen. Een manager of directeur heeft de neiging om dit snel te goed te praten. De mantel der liefde wordt teveel gebruikt, daarmee creëer je een slappe cultuur waarbij één ding zeker is: de organisatie presteert absoluut niet zoals ze zou kunnen: dat is zonde toch? Hou elkaar scherp, spreek elkaar aan en zorg dat afspraak ook echt afspraak is.

Overigens wil ik ook graag de mythe ontkrachten dat wanneer je binnen de maffia een keer een afspraak of belofte niet kan nakomen dit als consequentie heeft dat je dienstverband per direct eindigt (als je begrijpt wat ik bedoel). Nee, ook de maffia snapt dat de organisatie afhankelijk is van goede en gekwalificeerde mensen: het organisatie kapitaal. Dat verspil je, net zoals bij elk bedrijf, zo min mogelijk. Maar feit blijft wel dat smoesjes niet geaccepteerd worden, wanneer je incidenteel je een keer niet aan een afspraak kan houden je wel een heel goed verhaal moet hebben. Maar wanneer je weet dat je ook écht iets aan elkaar en weet dat een ieder zich aan gemaakte afspraken houdt, dan kun je werken aan vertrouwen en samenwerking. Maar het begint met een heel simpel basisregel: afspraak is afspraak.

Laatste blogberichten

Afspraak is ook écht afspraak
Meer transparantie of informatie? Juist minder!
Blog overzicht
Interessant om over de echte wereld achter het Godfather verhaal te leren en een leuke invalshoek om lessen uit te leren voor de dagelijkse praktijk.
- J.E. van der Ham
In elk geval heb je als organisatieadviseur best lef om de maffia als voorbeeld van een efficiënte organisatie te presenteren waar ‘normale’ organisaties best iets van kunnen leren.
- R. Heinsbroek
Het allermooiste is nog wel dat Jan-Joost Kroon goede en toepasbare tips meegeeft die uiterst bruikbaar zijn.
- D. Hensen
Het geeft weer eens een heel nieuw perspectief op organiseren.
- K. de Vries

Jan-Joost Kroon boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2023 - Jan-Joost Kroon en sprekersbureau Quality Bookings